6.02.2013
Sos malinowy z miodem
Dzisiaj zapraszam na wypróbowanie przepisu na sos/mus malinowy. Idealnie nadają się do niego mrożone maliny, więc można go robić nawet zimą. Sos świetnie komponuje się z lodami, jogurtem, budyniem, kaszką manną, a także jako dodatek do musu czekoladowego. Można nim także zrobić wzorki na cieście przed pieczeniem.
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu
Maliny zmiksować. Dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować ponownie. Na patelni podgrzać łyżkę miodu aż zacznie się karmelizować. Dodać zmiksowane maliny i chwilę podgrzewać, mieszając. Przetrzeć sos przez sitko, aby był gładki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale pysznie wygląda taki intensywny kolor:) pycha:)
OdpowiedzUsuńjak przeczytałam "wilgotne" to mi ślinka pociekła.. uwielbiam wilgotne ciasta aaa!!!
OdpowiedzUsuńmniam to naleśników bym dodała albo gofrów:-)
OdpowiedzUsuń